Familiemagazine

Afgelopen februari werd mijn Opa 80 jaar. Een bijzondere gebeurtenis waarbij ik een speciaal cadeau wel op zijn plaats vond. Mijn Opa is een echte familieman en daarom wilde ik ook graag iets doen namens de gehele familie. Dat bleek nog niet zo makkelijk omdat de familie inmiddels wijdverspreid over de wereld woont. Ik begon wat gedachtes op papier te zetten en kwam uiteindelijk op het idee om een familiemagazine te maken.  Alle 16 familieleden kregen een persoonlijke spread. Om een beetje te kunnen controleren wat er allemaal aan content binnen kwam stelde ik vooraf een vragenlijst op. De vragenlijst was te vinden op een website die ik helemaal in een feestelijke stijl heb ontworpen. De vragenlijst was lang, met vragen zoals: “wat doe je in het dagelijks leven” tot aan “wat is je leukste herinnering met Opa”. Ik ging daarna selectief vragen eruit halen zodat je niet op elke bladzijde “hetzelfde interview” zou lezen.

Familiemagazine maken

De vragenlijst was de basis voor het magazine. Daarnaast heb ik ook gevraagd om beeldmateriaal aan te leveren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat iedereen een eigen interpretatie heeft van foto’s aanleveren. Ik verzamelde daarom eerst van iedereen alle content en ging daarna vergelijken. Zijn er veel mensen met kwalitatief mindere foto’s? Dan houd ik een speelse opmaak met fotocollages aan. Zijn er juist weinig maar kwalitatief goede foto’s aangeleverd? Dan ga ik voor een moderne opmaak met weinig maar grote foto’s. Om toch één geheel van het magazine te maken koos ik wat terugkomende informatie, zoals: wie ben je en waar woon je, als inleidende tekst per pagina. Daarnaast hield ik een opmaak van twee kolommen aan en sprak vooraf met mezelf af welk font en fontgrootte ik wilde gebruiken. Als laatste koos ik per persoon vragen uit met de leukste of positiefste antwoorden en keek ik zorgvuldig of niet steeds dezelfde vragen terugkwamen. Alles samen is de formule tot een prachtig familiemagazine waar vele familieleden vrolijk van zullen worden en nog lang van na zullen genieten.

Waarom een familiemagazine?

Niet alleen mijn Opa en Oma hebben genoten van dit prachtige magazine maar ook de rest van de familie. Alleen al het maken van het magazine bracht de familie dichter bij elkaar. We hebben samen oude herinneringen opgehaald maar ook nieuwe verhalen gedeeld over onze levens nu. Ondanks dat de een hier woont en de ander aan de andere kant van de wereld hadden we toch sommige vragen hetzelfde ingevuld. Blijft toch familie heh.  Op professioneel gebied heb ik veel geleerd van de manier van aanpakken. Ik heb gemerkt dat iedereen een eigen interpretatie heeft van foto’s en content aanleveren, vooral als je ze daar de vrije hand in geeft. In dit geval was het eigenlijk wel leuk omdat iedereen een persoonlijke pagina kreeg mocht dat ook wel een “eigen” uitstraling krijgen.  Een beetje “go with the flow” zou ik zeggen.

Ontdek nog meer!

Fotoreportage Enkhuizen

Een prachtige historische stad in de regio West-Friesland. De stad grenst zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer. Tijdens de gouden eeuw was Enkhuizen

Bekijk »

Band-flyers

Voor Café van Lieshout, een kroegje in Lieshout waar maandelijks een bandje optreedt, werd ik gevraagd om flyers te verzorgen. Ik vond het elke keer

Bekijk »